Офіційні сайти відомств




» 2013 » Вересень » 27 » Як Харків позбувся меморіальної дошки Юрію Шевельову
22:30
Як Харків позбувся меморіальної дошки Юрію Шевельову
Меморіальну дошку Юрію Шевельову, встановлену на вул.Сумській, 17, почали демонтувати через півгодини після голосування у сесійній залі Харківської міської ради, коли сесія ще тривала. 
Троє чоловіків, вдягнених у спортивний одяг, "озброєні" сокирою і цвяходером, спробували зняти пам’ятний знак. Але, сумлінно прикріплений, він не піддавався, і тоді невідомі розбили кам’яну дошку ударами сокири, а уламки викинули у бак для сміття. 


Назватися чоловіки відмовились, але сказали, що представляють комунальне підприємство "Жилкомсервіс", яке надає харків’янам житлово-комунальні послуги. Так само вони відмовились відповідати на питання, хто дав команду знести дошку. 
Пізніше у середу прес-служба головного управління МВС у Харківській області повідомила, що міліція проводить перевірку за фактом демонтування пам’ятної дошки. 
Питання – залишити пам’ятний знак Юрію Шевельову чи прибрати – у сесійній залі міськради дискутувалось півтори години. 
Ініціатори вшанування пам’яті всесвітньо відомого філолога намагалися переконати депутатів: досягнення Шевельова перед мовознавством незліченні, місто має пишатися своїм земляком, не мати йому бодай меморіальної дошки – сором для Харкова, який називає себе студентським і науковим містом. 
Зрештою, встановлення дошки було громадською ініціативою, схваленою міською владою понад 2 роки тому. За цей час Фонд національно-культурних ініціатив ім. Гната Хоткевича зібрав гроші (16 тис. грн.), виготовив та встановив дошку. 

Цнота в борделі 

Проти увічнення імені Юрія Шевельова на центральній вулиці Харкова найактивніше виступає Антифашитський комітет Харківщини. 
"Він мав виживати у окупованому Харкові. Він не прославляв Гітлера. Він займався славістикою! Він писав статті, він навіть не входив до редколегії газети" 
Ірина Рапп, співголова Харківської правозахисної групи 
Його очільник Нісон Ройтман обстоює думку, що пан Шевельов був колабораціоністом та співпрацював із загарбницьким режимом під час окупації Харкова фашистами у 1941-43 рр.: "Він працював у газеті німецько-фашистських окупантів "Нова Україна"! Ось ця газета. Що він там писав, ми з’ясуємо, бо всі вони там підписувались псевдонімами. Після цього він перейшов на роботу до міської управи, а це був той орган, який знищував населення міста. Коли кажуть, що він там не тим займався, вибачте, але в борделі неможливо зберегти цноту". 
Опоненти антифашистів категорично спростовують закиди на адресу Юрія Шевельова. Професор Харківського університету Ігор Муромцев, який дружив і листувався з науковцем до його смерті, запевняє, що пан Шевельов не сприймав тоталітаризм ані у вигляді комунізму, ані фашизму. 
Співголова Харківської правозахисної групи Ірина Рапп розповідає: "Він мав виживати у окупованому Харкові. Він не прославляв Гітлера. Він займався славістикою! Він писав статті, він навіть не входив до редколегії газети. Більше того! Він був німцем за походженням. Але не зізнався у цьому, не прийняв "фольксдойче", а це дало б йому привілеї, він би отримав додатковий пайок, кращу роботу тощо. Але він не любив радянську владу і не хотів співпрацювати ані з радянським режимом, ані з фашистським!". 
Окремий доказ наводить світова наукова спільнота, яка напередодні звернулась із відкритим листом до Харківської міської ради із закликом не чіпати дошку Юрію Шевельову: "Звинувачення, висунуті у 1960-х роках, були ретельно досліджені численними американськими державними установами та Колумбійським університетом, де викладав професор Шевельов. Всі вони були повністю і однозначно відкинуті". 
Але ці аргументи депутатів міськради не переконують, і більшістю у 65 голосів проти 7 (3 – утримались, 4 – проти) міська рада рекомендувала "міському голові скасувати своє розпорядження" попри те, що дошку вже встановили і відкрили. 
Засмучені громадські активісти ще покладають надію на суд, адже de jure дошку зносили в момент, коли рішення ради ще не набрало чинності, а мер Харкова ще не встиг відмінити попередній дозвіл. 




















Ганна Силаєва 



ДО ТЕМИ:

: 548 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz