Офіційні сайти відомств




» 2013 » Лютий » 25 » Громадськість Севастополя вшанувала пам'ять НОМАНА ЧЕЛЕБІДЖИХАНА. Фоторепортаж Севастопольської СОУ.
21:22
Громадськість Севастополя вшанувала пам'ять НОМАНА ЧЕЛЕБІДЖИХАНА. Фоторепортаж Севастопольської СОУ.
23 лютого у Севастополі в Ак-Ярі на площі Повсталих, на місці колишньої севастопольської міської в’язниці відбувся мітинг-реквієм до 95-х роковин трагічних подій, відомих серед істориків, як "Варфоломіївські ночі в Севастополі”.

Севастопольська організація "Спілки офіцерів України” підтримала проведення мітингу і взяла у ньому участь. Після відкриття мітингу було надано слово для виступу, заступнику голови Севастопольської організації Спілки офіцерів Ураїни, капітану 2 рангу запасу Тимуру БАРОТОВУ, який у своїй промові зазначив:

"Сьогодні нас всіх зібрала на цьому місці історія подій вікової давнини. Ці дні, за особливу жорстокість, історики назвали Варфоломіївськими ночами в Севастополі. 95 років тому, тут знаходилася севастопольська в’язниця, де в 2 годині ночі 23 лютого 1918 р., в неї увірвалася перша група матросів і зажадала видачі п’яти ув’язнених. У списку значилися: адмірал Львов, капітан 1 рангу Карказ, капітан 2 рангу Цвінгман, муфтій Челєбієв і колишній старший городовий севастопольської поліції Синиця. Їм зв’язали руки і повели. Ніхто з приречених пощади не просив. Дорогою до місця вбивства, в Карантинній балці, як переказував згодом робочий теслярських майстерень Севастопольського порту Рогулін, їх катували: хворого старого Карказа били прикладами і кулаками і в буквальному сенсі волокли, тому що він не міг йти, адмірала Львова тягли за бороду. Синицю кололи багнетами та глумилися над усіма. Перед розстрілом зняли з них верхній одяг і вже розстріляних, вже мертвих били по головах камінням і прикладами.
Напередодні ввечері на Кам’яній пристані зібралося близько 3000 озброєних матросів. Розбившись на загони, під гаслами "Смерть контрреволюції і буржуям!”, Вони рушили в місто перевіряти документи, обшукувати, грабувати, вбивати. Жертв забирали з будинків під приводом виклику в Севастопольську раду або під приводом, оголошеної мобілізації у зв’язку з німецьким наступом. Вбивали цілі сім’ї – так на власній дачі був убитий учасник російсько-японської війни, герой оборони Порт-Артуру, відставний контр-адмірал Микола Олександрович Сакс, його дружина Лідія, 21 річна дочка Ольга та 15 річний син Микола. Вбивства здійснювалися нетверезими матросами і супроводжувалися грабежами і мародерством – очевидець згадував: "напилися і стали різати жінок і дітей”. У полковника прикордонної варти Я.І. Бикадорова знайшли мініатюру Миколи Другого, виконану його дружиною – вбили на місці; командира кінного полку полковника В.А. Ергеля, який щойно повернувся додому в Севастополь з Кавказького фронту було закатовано, незважаючи на пояснення, що він не належав до Севастопольського гарнізону. Перед розстрілом він попросив зав’язати йому очі. " – Ось ми тобі їх зав’яжемо! ...” – Сказав один з матросів і багнетом виколов нещасному очі. Його труп три дні валявся на вулиці і дружині забороняли його забрати. За деякими оцінками, в цю ніч було вбито до 250 севастопольців, в основному офіцерів. Вбивали всіх, навіть тих, проти кого не було висунуто ніяких звинувачень і тих, хто були обрані на посади командами своїх кораблів. Вранці вантажні автомобілі збирали трупи по вулицях, на бульварах, за містом і звозили на пристань. Доверху наповнені трупами баржі відводилися в море і там, з прив’язаним баластом, скидалися в море. Я зачитаю прізвища деяких встановлених жертв Варфоломіївських ночей в Севастополі в лютому 1918 року:
Номан Челебіджихан, кримськотатарський політик і громадський діяч, перший голова уряду Кримської Народної Республіки, організатор I Курултаю кримськотатарського народу, муфтій мусульман Криму, автор вірша "Ant etkenmen” ("Клянуся”), яке стало національним гімном кримських татар; священик Отець М. Шифранов (Чефранов), віце-адмірал Васильківський С.Ф., контр-адмірал Львов Н.Г., контр-адмірал Сакс Н.А., його дружина Лідія, дочка Ольга та син Микола, генерал-майори Ланге К.Х., Милашевич Н.І., Дефабр І.І., капітани I рангу Антонов А.А., Гестеско Е.Е, Попов К.М., Карказ Ф.Ф., фон Різенкампф А., полковники по адміралтейству Шперяінг Н.А., Яновський Ф.Г., полковники Траутман І., Ергель В., полковник прикордонної варти Бикадоров Я.І., підполковники Зінов’єв А., Жирар С.І., Савченко І.М., капітани 2 рангу Бахтін Б.В., Цвінгман І.Г., Яковлєв А.А., штабс-капітан Ілляшенко В., капітани Плотніков Н.І., Шапкін І.А., поручик, морський льотчик Іванович Н.А., підпоручик по адміралтейству Доценко І.Н., лейтенанти Богданов С.Н., Прокоф’єв Г.К., Литвинов Д.Ф., Тіхов І.П., мічмани Баль Є.Л., Целіцо Л., Цинін, Шепелєв, Юдковський, Юрійович І.І., Марков Г.Є., прапорщики Казас М.М., Кальбус, фон Різенкампф А.А., офіцери Насакін, Міщенко, Вишемирськиій, Габовський, Гаврилов, Орлов П.С., князь Маврокордато – офіцер; Новицький Л.Ф., колезький реєстратор, лікарський помічник офіцер, інженер-технолог Васильєв П. член торгово-промислового комітету Севастополя, купець I гільдії, відомий у місті благодійник Гідалєвич А.Я., міський архітектор. Долін Г.П., домовласник Юр’єв, цивільні Квятковський А.Ф. Фастівський, Кітросер М’ясников, булочник Мохонько, купці брати Неофіт А.Х., Неофіт І.Х., Рибаков, Островерхов М.Є., Пожаров П.С., Прік І.Є., Казас А.С., Побережський Д.О., Харченко Ф.І., Шварцман І.А., Кессельман А.І., Кефелі, колишній городовий Синиця Л., колишній помічник поліцмейстера Сухорєпов А.М.
Народ, який не знає своєї історії, приречений на її повторення. Сьогодні ми зібралися тут, щоб віддати данину пам’яті жертвам червоного терору. Ми пам’ятаємо і недопустимо її повторення!”



Заступник голови Севастопольської організації СОУ, капітан 2 рангу запасу Тимур БАРОТОВ

У мітингу взяло участь близько 800 чоловік – представників громадських організацій з Севастополя і всього Криму. Ініціаторами проведення мітингу вже вкотре виступають представники кримськотатарського народу, які вшановують пам’ять громадського і політичного діяча, муфтія мусульман Криму, України, Білорусі, Польщі та Литви Номана Челебіджихана. Серед них: перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, муфтій мусульман Криму Хаджі Еміарлі Аблаєв, члени Севастопольського і Бахчисарайського регіональних меджлісів, ветерани національного руху, а також представники громадських організацій та ЗМІ. Захід розпочався з виконання державного гімну України та національного Гімну кримських татар "Ант еткенмен” автором слів якого є Номан Челебіджихан. Учні шкіл Севастополя прочитали вірші, присвячені національному герою.
Слово для виступу було надано і заступнику голови товариства "Просвіта”, члену СОУ, капітану 1 рангу запасу Мирославу Мамчаку. Як, журналіст, що досліджує історію, він навів уривки тогочасних документів, що свідчать про жорстокість учасників тих подій.


Військовий історик, член СОУ, капітан 1 ранг запасу Мирослав МАМЧАК

За національним звичаєм, траурний мітинг продовжився з читання молитви в пам’ять про видатного сина кримськотатарського народу і жертв тих жахливих подій.

Молебень провели також і в пам’ять жертв операції "Чечевиця” - депортації чеченського та інгушського народів 23 лютого 1944 року. По завершенні мітингу учасники заходу поклали квіти до пам’ятної дошки Номана Челебіджихана.


Народний депутат України ІІІ-V скликань Рефат ЧУБАРОВ.

Учасники мітингу 23 лютого 2013 р.


24 лютого 2013 року
Севастопольська організація СОУ.

: 859 | : Петро_ЛИСЕНКО | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz