Офіційні сайти відомств




» 2012 » Квітень » 16 » Євросуд не змусив Росію відновити розслідування Катиньської трагедії
20:56
Євросуд не змусив Росію відновити розслідування Катиньської трагедії
Європейський суд з прав людини у Страсбурзі визнав, що масовий розстріл польських військовополонених у 1940 році у Катині є військовим злочином.

Водночас, суд не знайшов нових свідчень, аби зобов'язвати російську владу відновити розслідування цієї трагедії. Росія припинила розслідування у 2004 році.
Статті

Суд постановив, що питання відповідальності за вбивство польських військовополонених "виходить за рамки цієї справи".

До Європейського суду з прав людини звернулося 15 громадян Польщі, які є родичами поляків - поліцейських і військових офіцерів, які стали жертвами Катиньської трагедії. Вони хотіли домогтися від Європейського суду рішення, яке б дозволило визнати їх потерпілими і вимагати від Росії компенсацій, беручи до уваги те, що саме Російська Федерація є правонаступницею колишнього СРСР.

Досі засекречено більшість матеріалів


Польські громадяни були розстріляні органами НКВС у Катинському лісі Смоленської області навесні 1940 року.

Як свідчать виявлені у 1992 році документи, розстріли проводилися відповідно до постанови Політбюро ЦК ВКП(б).

Ці висновки були підтверджені у 1990-2004 роках головною військовою прокуратурою Росії, проте керівництво СРСР до 1990 року заперечувало свою причетність до цих розстрілів. Відповідно до радянської офіційної версії, польські громадяни були розстріляні в Катині німецькими окупаційними військами. Сьогодні цю версію підтримують також і деякі російські публіцисти.

Про необхідність домагатися від Росії вибачень та виплати компенсацій, а також визнання Катині геноцидом поляків, вимагав раніше лідер опозиційної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський.

Проте, Москва наполягала на тому, що винуватцями того злочину був сталінський режим.

Державна дума Росії у листопаді минулого року ухвалила заяву, у якій визнала Катиньську трагедію злочином сталінізму. Держдума також висловила глибоке співчуття всім жертвам необгрунтованих репресій, їхнім рідним і близьким.

Російський парламент також наголошував, що "технологія масових вбивств" відпрацьовувалася на тисячах радянських громадян, розстріляних у Катині в 1936-1938 роках.

Російська сторона передала Польщі 20 томів кримінальної справи про розстріл польських офіцерів у Катині. Серед переданих матеріалів - списки військовополонених, протоколи допитів, історії хвороб, свідоцтва про смерть і акти про поховання.

Російська сторона заявляла, що провела власне розслідування тих подій і частину матеріалів розсекретила і передала Польщі. Усього у справі було 183 томи, із яких 116 містять відомості, що становлять державну таємницю, твердила військова прокуратура. Проте згодом Верховний суд Росії визнав незаконним засекречення документів по Катиньській справі.

Досі жоден із родичів польських військовополонених, розстріляних під Смоленськом, не був визнаний потерпілим. Рішення Європейського суду з прав людини також не дало надій на те, що це станеться.

BBC

: 587 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz