Офіційні сайти відомств




» 2012 » Березень » 18 » Експерт: нове озброєння ЧФ суперечить угодам з Росією
21:46
Експерт: нове озброєння ЧФ суперечить угодам з Росією

Україна заперечує проти нарощування потужності російського флоту під виглядом модернізації

Двосторонні домовленості між Україною і Росією про базування російського Чорноморського флоту в Севастополі передбачають його переозброєння в межах модернізації, але не дозволяють нарощувати його військову міць.

Про це ВВС Україна сказав колишній заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий, коментуючи зроблену в Москві заяву про те, що Київ блокує спроби збільшити військову потугу російського флоту.

За словами адмірала, кількість кораблів ЧФ не збільшується. З іншого боку, як сказав пан Касатонов, "Україна стоїть на тій точці зору, що параметри нових кораблів значно перевищують старі. Мовляв, це окрема система і окремі переговори, і тема напівблокується".

В Міністерстві оборони не коментують подібні заяви. Представники Військово-морських сил України у Севастополі сказали ВВС Україна, що подібні коментарі – прерогатива військово-політичного керівництва.

Модернізація чи мілітаризація?

Тим часом експерт Центру імені Разумкова і екс-заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий сказав ВВС Україна, що рішення стосовно пролонгації перебування ЧФ в Криму до 2042 року викликало, як він каже, зрозуміле прагнення Росії щодо модернізації чи переозброєння флоту.

"Заміна одиниць озброєнь вид на вид і клас на клас - це відповідає домовленостям з Росією. Але заміна на зовсім інший вид озброєнь при тій самій їх кількості - це не відповідає угодам з Москвою"

Валерій Чалий, екс-заступник міністра закордонних справ

Але на сьогодні ніяких кардинальних змін не відбулося, каже пан Чалий. Зараз заміна одиниць відбувається за принципом "вид на вид, клас на клас".

Російська сторона наполягає на зміні таких підходів і на підвищенні потужності ЧФ. Тому нарікання пана Касатонова, припускає екс-заступник міністра, варто сприймати як своєрідний тиск на Київ для того, щоб пришвидшити модернізацію флоту сучаснішими і потужнішими кораблями.

Разом із тим, на думку пана Чалого, потрібно розрізняти законний процес підвищення боєздатності флоту і такий, який не відповідає двостороннім домовленостям.

"Один варіант - це заміна застарілих кораблів на нові, але в тому ж самому сегменті – вид на вид, клас на клас. Це відбувалося і раніше і відбувається зараз. Це не суперечить домовленостям з Росією і міжнародним нормам. Але є й інший варіант – це заміна на зовсім інший вид озброєнь при тій самій їх кількості. Це вже не відповідає угодам з Росією",- каже Валерій Чалий.

Російський адмірал Ігор Касатонов також сказав, що Україна в цьому питанні непоступлива: мовляв, хай все на флоті застаріє, розвалиться. Тоді буде інша постановка питання.

Водночас Валерій Чалий каже, що боєздатність Чорноморського флоту – це питання Росії, адже, за його словами, коли підписувалася двостороння угода 1997 року, тоді ідеологія була іншою. Флот, як передбачалося, мав перебувати на базах у Криму тимчасово – на 3-7 років, а не до 2042 року.

"Сьогодні, після пролонгації перебування флоту, ситуація ускладнилася. З одного боку, це рішення не на 100% є легітимним. Вже сьогодні воно сприймається негативно в Україні. І другий момент, що це рішення сприймається як порушення чинного законодавства", - твердить Валерій Чалий.

http://www.bbc.co.uk/


: 576 | : PORTAL_SOU | : 5.0/1
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар


Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz