Офіційні сайти відомств




» 2012 » Жовтень » 13 » Цікаві спогади повного ровесника УПА.
20:22
Цікаві спогади повного ровесника УПА.
Напередодні Свята Покро́ва Пресвято́ї Богоро́диці, а для українців це ще й Свято Української зброї (День Українського козацтва, День створення УПА) хочемо навести короткий фрагмент спогадів нашого побратима, підполковника Романа Терешка. Вважаємо, що ці рядки розповіді людини, яка є повним ровесником Української повстанської армії (УПА) будуть цікавим підтвердженням невипадковості співпадіння цих Свят із датою його фізичного народження. Він теж народився саме 14 жовтня 1942 року і завтра йому теж виповниться 70 років.

"Я був командиром в/ч 55371 у Зимній Воді, де базувалося три частини: база ремонту і зберігання техніки, автомобільний батальйон і центр бойового управління 14-ї Повітряної армії. Тому одночасно я виконував обов’язки начальника гарнізону. Протягом 1990-1991 років до мене часто звертались солдати,які покинули військові частини в Росії,країнах Прибалтики. Це були не дезертири,а справжні патріоти України. Вони повертались на рідну землю,просились закінчити службу з подальшою постановкою на облік у військові комісаріати. Я йшов назустріч з суто патріотичних мотивів,за що мав неодноразові виклики до військової прокуратури Львівського гарнізону. Мав також і виклики в особий відділ КДБ на предмет зв’язків з Рухом. Пояснення мої були наступними:я дію згідно з нормативними документами,як командир зобов’язаний підтримувати контакти з місцевою владою і мешканцями краю.
18 серпня 1991 року я був терміново відкликаний з відпустки,прибув на службу в гарнізон. Одразу помітив біля частини наші військові автомобілі "Урал”з цивільними номерними знаками і молодих офіцерів з автомобільного батальону ,одягнутих у цивільне. Виявилося,що за вказівкою вищестоящого штабу весь цей "маскарад” призначений для перевезення партійних архівів Львівської обласної Ради в штаб ПрикВО. Безглузде розпорядження було мною відмінено.
У вересні 1991 року поїхав до Львова з метою зустрітися з керівництвом обласної організації Спілки офіцерів України . Мене прийняла заступник голови облвиконкому Віра Лясковська, яка порадила не чекати, створювати осередок за місцем дислокації частини. І такий осередок був створений вже 23 вересня у центрі бойового управління 14-ї Повітряної армії. Його очолив капітан Микола Хілько. Як начальник гарнізону я разом зі спілчанами ретельно готувався до складання військової присяги на вірність народові України. Командувач 14-ї Повітряної армії наказав приймати присягу в Скнилові, подалі від людей.
Ми зробили все так,як планували: священник, представники місцевої влади, освячення і підняття національного прапора, виконання маршу запорізьких козаків у присутності біля 800 гостей.
За відверту непокору через три дні в частину приїхала комісія штабу 14-ї Повітряної армії з приписом перевірити господарську і фінансову діяльність за 5 років. Комісія працювала понад два місяця і суттєвих недоліків не виявила. Розгніваний командувач 14-ї Повітряної армії особисто приїхав шукати упущення. Помста закінчилась тим, що частину перевели у Черляни, а я написав рапорт на звільнення з військової служби. Однак і на пенсії продовжив активне громадське життя. Був у смт.Рудно головою церковної ради,членом виконкому Рудненської селищної ради,з 2008 року очолюю Львівську міську організацію Спілки офіцерів України.”

Тож цілком зрозумілим є те, чому у Свято Покрова Пресвятої Богородиці відбуваються подібні народження.

Портал українських офіцерів (Спілки офіцерів України)



Голова Львівської міської організації СОУ
підполковник Роман ТЕРЕШКО



: 673 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz