Офіційні сайти відомств




» 2011 » Липень » 12 » Битва під Прохоровкою відбулася 12 липня 1943. АЛЕ МИНУЛО 70 РОКІВ І ПІСЛЯ ГОЛОВНОЇ СОВЄТСЬКОЇ ТАНКОВОЇ ПОРАЗКИ ПІД ДУБНО У 41-МУ(ВІДЕО)
11:56
Битва під Прохоровкою відбулася 12 липня 1943. АЛЕ МИНУЛО 70 РОКІВ І ПІСЛЯ ГОЛОВНОЇ СОВЄТСЬКОЇ ТАНКОВОЇ ПОРАЗКИ ПІД ДУБНО У 41-МУ(ВІДЕО)
12 липня 1943 в районі залізничної станції Прохоровка в 56 кілометрах на північ від Білгорода відбулася велика танкова битва, що стала одним з гострих і вирішальних боїв битви на курській дузі — битва між наступаючим 2-м танковим корпусом СС (4-та танкова армія Німеччини) і радянськими військами, що наносили контрудар.

Командувач 5-ою гвардійською танковою армією Ротмістров кинув два своїх танкових корпуси, 18-ий і 29-ий — 336 танків і 20 САУ) на дивізію СС Лейбштандарт СС «Адольф Гітлер» (56 танків і 30 САУ), яка практично знищила ці два корпуси.

Одночасно дивізія СС «Тотенкопф» успішно наступала проти дивізій 5-ої гвардійської армії Жадова.

Дивізія «Райх» також успішно наступала проти 2-го гвардійського і 2-го танкових корпусів армії Ротмістрова.

Підсумок бою

на центральній ділянці (18-ий і 29-ий танкові корпуси і 9-та гвардійська повітряно-десантна дивізія проти дивізії СС «Лейбштандарт») — радянський наступ був зупинений, після жорстоких боїв в районі радгоспу «Октябрьский» німці залишилися на колишніх позиціях, проте 18-ий танковий корпус уклинився на вузькій ділянці (2 км по фронту) на глибину 5 км між дивізіями «Тотенкопф» і «Лейбштандарт», а 29-ий танковий корпус зайняв нічийну смугу перед «Октябрьским» (питання про заняття цього радгоспу радянськими частинами залишається темною плямою);
на північній ділянці (97-а, 95-а, 52-а, 42-а гвардійські стрілецькі дивізії і 24-а гвардійська танкова бригада проти дивізії СС «Тотенкопф») — німці просунулися на 5 км, на ділянці 6 км по фронту;
на південній ділянці (2-й гвардійський і 2-й танкові корпуси, 183-а стрілецька дивізія проти дивізії СС «Райх») — німці просунулися на 2 км, на ділянці 8 км по фронту.

Втрати сторін

12 липня 2-ий танковий корпус СС втратив пошкодженими і знищеними близько (точних даних немає) 70 танків і САУ — 22% німецької бронетехніки, включаючи втрати від 5-ої гвардійської армії. До безповоротних втрат були списані тільки 2 Pz IV lg, це пов'язано з тим, що поле бою лишилося за німцями, і вони змогли відтягти свої пошкоджені танки для ремонту на бази.

5-а гвардійської танкова армія втратила цього дня 343 танки і САУ (згідно радянським документам, вивченим В. Н. Замуліним і Л. Н. Лопуховським) — 57% радянської бронетехніки, що брала участь в Прохорівській битві (не рахуючи втрат в районі Шахово).

Втрати особового складу танкового корпусу СС за 12 липня — 149 убитих, 33 зниклих і 660 поранених, в сумі 842 солдати і офіцерів.

Радянські втрати 12 липня під Прохоровкою — більше 10 тисяч чоловік убитими, зниклими і пораненими; один тільки 29-ий танковий корпус втратив 12 липня 1991 людини, зокрема 1033 убитими і зниклими, а 95-а гв. сд — 3326 чоловіки.

Наслідки битви

Сталін, роздратований великими втратами в бою, наказав створити комісію, щоб покарати винних. За рішенням Верховного Головкомандувача була створена комісія під головуванням Георгія Маленкова для розслідування причин великих втрат, понесених 5-ою гв. ТА під Прохоровкою. У звіті комісії, представленому Сталіну в серпні 1943, бойові дії радянських військ 12 липня під Прохоровкою названі зразком невдало проведеної операції. Повний текст звіту зберігається у Президентському архіві Росії та є секретним.

Цей бій став переломним в битві, німці не змогли прорвати оборону Червоної армії на південному фланзі Курської дуги і були вимушені за кілька днів перейти до оборони. Стратегічна ситуація на фронті помінялася: в Сицилії висадилися союзники, і Гітлер вважав за доцільніше надати допомогу своїм італійським союзникам, ніж далі втрачати сили і ресурси без видимого успіху. Найбоєздатніші танкові частини були зняті зі східного фронту і відправлені на Середземноморський театр військових дій.

Прохоровська битва в радянській історіографії

Як і багато речей війни, битва була в радянській військовій історії оплутана фльором ідеологічних міфів. Доки були живі генерали і маршали, безпосередні керівники з'єднань, говорити про співвідношення втрат вважалося неприпустимим. Сама битва під Прохоровкою була постфактум названа «найбільшим танковим боєм в історії», в якому брали участь 1200 чи навіть 1500 танків та САУ. Це явне перебільшення.

Большая Советская Энциклопедия пише:
« "12 липня 1943 в районі західніше і південніше Прохоровки в ході Курської битви відбулося найбільше в історії Великої Вітчизняної війни 1941-45 зустрічна танкова битва між наступаючим німецько-фашистським танковим угрупуванням (2-й танковий корпус СС і 3-й танковий корпус, всього біля 700 танків і штурмових гармат) і 5-ою гвардійською танковою армією і трьома танковими і механізованими бригадами (близько 800 танків і самохідно-артилерійських установок, САУ), що наносили контрудар. У запеклих боях, що тривали весь день, супротивник втратив понад 350 танків і штурмових гармат, понад 10 тис. чол. убитими і був вимушений перейти до оборони, 5-а гвардійська танкова армія втратила близько 300 танків і САУ. 12 липня наступив перелом в Курській битві, ворог перейшов до оборони, а 16 липня почав відводити свої сили. Війська Воронезького, а з 19 липня і Степового фронту перейшли до переслідування і відкинули німецько-фашистські війська на початковий рубіж." »

Пояснення того, що після війни в СРСР підсумки цієї битви були поставлені з ніг на голову, можливо таке — Микита Хрущов, що дав вказівку в кінці 1950-х писати багатотомну історію війни, сам «воював» на південному фасі Курської дуги як член Військової ради Воронежського фронту. Не у правилах радянських істориків було бентежити вождів.

Загалом, не існує жодного кадру кінохроніки і фотознімку, зробленого в ході битви під Прохоровкою або відразу після бою на цьому полі. Це пов'язано з тим, що всі фото- і кінокореспонденти були допущені тільки на північний фас Курської дуги. А масовий радянський читач про битву під Прохоровкой дізнався тільки в 1953 році, після виходу в світ книги «Курская битва» І.Маркіна (Военное изд-во, 1953 р.)

http://uk.wikipedia.org/

ІНФОРМАЦІЯ ПРО ТЕ, ЩО ВІДБУЛОСЯ 23 ЧЕРВНЯ -1 ЛИПНЯ 1941 РОКУ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАХІДНОЇ УКРАЇНИ ПІД ДУБНО БАГАТО РОКІВ НЕ ВИСТАВЛЯЛАСЯ НА ШИРОКИЙ ЗАГАЛ. БО ЦЕ ЗМУШУЄ ПО ІНШОМУ ОЦІНЮВАТИ СИТУАЦІЮ НЕ ТІЛЬКИ ПІД ПРОХОРОВКОЮ, АЛЕ Й ПЕРЕБІГ ВІЙНИ МІЖ НАЦІСТСЬКОЮ НІМЕЧЧИНОЮ І СОВЄТСЬКИМ СОЮЗОМ, ТА УКРАЇНСЬКИЙ РАХУНОК В ЦІЄЇ ВІЙНІ.
ПРОПОНУЄМО ФРАГМЕНТ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО ФІЛЬМУ "Рівень секретності 18" - виробництва "1+1 Продакшн" ПРО ЦЕ.


: 2974 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz