Офіційні сайти відомств




» 2013 » Липень » 17 » 16 липня 1918 року Павло Скоропадський наказом затвердив новий взірець воєнно–морського прапора.
22:06
16 липня 1918 року Павло Скоропадський наказом затвердив новий взірець воєнно–морського прапора.
Допоки ще не узаконене свято Військово-Морського прапора, яке святкується моряками-українцями-патріотами. 
З чим і вітаю всіх моряків ВМСУ! 
Сім футів під кілем! 

Голова СОУ
капітан 1-го рангу Є.ЛУПАКОВ.

16 (3) липня 1918р.(вівторок) — Київ. Гетьман Павло Скоропадський наказом 192/44 (оголошеним 18 липня) затвердив новий взірець воєнно–морського прапора України, створений геральдичною комісією на основі прапорів німецьких та британських флотів, але з урахуванням українських морських традицій. 
Прапор був білий, з прямим синім хрестом, що дорівнював за товщиною 1/11 частини довжини полотнища, хрест обрамлявся вузькими білою та синіми смужками (ширина обох дорівнювала 1/8 товщини хреста), в крижі знаходився український національний прапор, поверх якого знаходився золотий тризуб з хрестом над середнім зубом. У лівому верхньому кутку зображався національний прапор невеликого розміру із видрукованою золотом печаткою св. Володимира посередині. 
03 січня 1919 року наказом № 10/1 Симон Петлюра підтвердив легітимність раніше прийнятого морського прапора, наказавши «лічити прапором Воєнної фльоти Української Народної Республіки прапор, затверджений 18 липня 1918 року.» Згідно зі статтею 1284 «Своду Воєнно–Морських постанов» від 25 січня 1919р., «шанується як стяг в полку, і всі служачі на кораблі мусять охороняти цей прапор до останньої краплі крові, як прапор Української Держави. Воєнний прапор підноситься на гафелі чи на кормовому флагштоці». 
Оригінал та перший зразок українського воєнного прапору був збережений адьютантом міністра морських справ УНР капітан–лейтенантом Святославом Шрамченком. Ним же був збережений прапор морського міністра. Ці прапори були збережені Святославом Шрамченком попри всі буремні події ХХ сторіччя. В наш час, ці прапори зберігаються в українському національному музеї в Чикаго і т.зв. "українська" влада і не збирається їх звідти повертати... 



Перший варіант прапору флоту УНР від 14 січня 1918р. 

Цікава історія появи на першому українському воєнно–морському прапорі тризуба з хрестом. 
Коли на засіданні Секретаріату затверджувався закон про флот, то соціал–демократи були проти того, щоб на середньому зубі тризуба був хрест. Однак старший лейтенант Білинський Михайло Іванович заявив, що «моряки в море без хреста не вийдуть». Також він заявив, що цей хрест буде пам'ятним знаком для українців, що загинули під час війни, і одночасно буде служити нагадуванням про старі козацькі морські прапори. Проти цього аргументу опоненти Білинського нічого сказати не змогли. 
Так на полотнищі першого українського воєнно–морського стяга з'явився золотий хрест в наверші знака Святого Володимира Великого, як пам'ять про подвиг екіпажу мінного загородника «Прут», що загинув 29 жовтня 1914 року, команда якого була укомплектована практично повністю з одних українців. 
Цей прапор став першим офіційно затвердженим українським воєнно–морським прапором. 
Особливо слід помітити той факт, що тризуб як символ з'явился вперше саме на воєнно–морському прапорі України, задовго до того як він був затверджений малим державним гербом. 

  
Воєнно–морські прапори українського флоту зразка 1992–1993рр.  

Військово–морський прапор другого зразка було фактично затверджено міністром оборони України Костянтином Морозовим і погоджено з Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України Леонідом Кравчуком(юридично затверджено лише у жовтні 1993 року колегією Міністерства оборони України), пошито в Миколаєві і піднято одним з перших українських морських офіцерів командиром бригади надводних кораблів – капітаном 2 рангу Миколою Жибарєвим та новопризначеним командиром корабля капітаном 3 – го рангу О.Зверєвим на новозбудованому на верфі Феодосійського суднобудівного заводу "Море" десантному кораблі на повітряній подушці ВМС України «Донецьк» 26 червня 1993р.(субота) та, освячений Патріархом Київським і всієї України–Руси Філаретом, а 04 липня 1993р. у Керченському ВО "Затока" на фрегаті «Гетьман Сагайдачний». 
В 1993р. на кораблях ВМСУ, допоки Командувачем ВМСУ був росіянин віце–адмірал Б.Кожин, піднімали якраз такі прапори. А з приходом "українця" Безкоровайного, все українське з них було видалено… Убрали його, повернули свої прапори… 
Згідно з прийнятими 21.10.1993 року доповненнями до Закону України "Про Збройні Сили України" право затвердження Бойових прапорів військових частин та прапорів видів Збройних Сил України було надано Верховній Раді України. Тому цей закон до цього часу так і не виконано самою ж ВРУ за виключенням податківців. 
Зараз ВМСУ використовують прапор фактично такого ж дизайну (але вже без тризуба) 



затверджений Указом Верховного Головнокомандувача Збройних Сил – Президента України Віктора Ющенка від 20 червня 2006 року за №551/2006 «Про символіку, яка використовується у Збройних Силах України».

Голова СОУ капітан 1-го рангу Євген ЛУПАКОВ.

: 1045 | : PORTAL_SOU | : 5.0/2
: 0

[ | ]

"Спілка офіцерів України (СОУ) є всеукраїнською неприбутковою громадською організацією військово-патріотичного спрямування, яка об'єднує на добровільних засадах громадян України: військовослужбовців-офіцерів, прапорщиків і мічманів кадру, зарахованих до Збройних Сил України до запровадження військової служби за контрактом, ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, курсантів (слухачів) випускних курсів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, що здійснюють підготовку спеціалістів для військових формувань України, військової служби за контрактом, за призовом, запасу і у відставці Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, правоохоронних органів, Міністерства з надзвичайних ситуацій, військовослужбовців які проходять службу у резерві (надалі - Збройних Сил України), а також громадян офіцерів (старшин) - ветеранів військових формувань, які брали участь у визвольних змаганнях за незалежність України..."





ОФІС ВГО СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ

переглянути збільшену мапу
Логін:
Пароль:



НОВИНИ  © ВГО СОУ






Пошук

Календар

«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Наші друзі та партнери

Пам’ятай про Крути [Vox.com.ua] Портал українця
Пиши українськоюЕвропейський конгрес українців
Українці УгорщиниСпілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Український радіопортал - Украинский радиопортал
 ПРОСВІТА - КРИВИЙ РІГ
Воєнна історіяЧасопис Промінь Просвіти
zampolit
Українське життя в Севастополі
Український козацький портал

Сайти осередків СОУ

Кнопка ВОО СОУ




Кнопка КРоСОУ

Тернопільська СОУ






  • При використанні інформації посилання на  www.portsou.at.ua  бов’язкове.
  • Зміст матеріалів на сторінках сайту не завжди відображає офіційну позицію Всеукраїнської громадської організації СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ і адміністрації сайту.
  • Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст рекламних банерів, які надає сервіс "Ucoz".
  • Відповідальність за точність наведених фактів, цифр, та імен несуть автори матеріалів.
                                                         
Locations of visitors to this page

© Портал українських офіцерів
(Спілки офіцерів України)
2024

E-mail редакції: rigsou@ukr.net




Використовуються технології uCoz